К основному контенту

ScrumMaster Certifications in Ukraine, June 2007

Announce

Agile-Ukraine is happy to announce that we are inviting
Michael Vizdos (a Certified Scrum Trainer) to conduct
Certified ScrumMaster (CSM) classes in Ukraine, Kyiv (Kiev) in June.

First time in Ukraine

These are going to be first official CSM classes ever done in Ukraine.
This provides an excellent opportunity for IT practitioners who are interested in agile/Scrum values and benefits to learn Scrum (one of the most popular agile approaches) from the first hands and pass the World-known certifications.

Official ScrumAlliance classes


These classes are official ScrumMaster Certifications that are listed on the ScrumAlliance's webpage.

For general info on Scrum certifications and recognitions (CSM, CSP, CST) visit this page.

Dates and Conditions


In order to give everyone who is interested a chance to participate, there are going to be two independent CSM sessions:
  1. 14-15 June (class description on Scrum Alliance website)
  2. 21-22 June (class description on Scrum Alliance website)
You can register to any of the classes.

The price of any of the class is 750 USD (675 USD for early birds, you still can get this price!).

To compare pricing in different locations visit Scrum Alliance's website's CSM area.

How to Apply


In order to apply for the chosen class, please:
  • contact Michael from his web page
  • or send an email to Agile Ukraine
If you have questions of any concern, we would be happy if you email us.

Scrum for Enterprises


Since Scrum is an agile approach that is not limited to projects and can work across enterprises, we welcome such interest and can provide special pricing. Email us and we will find the common ground.

Your Agile Ukraine

ПОПУЛЯРНОЕ

Шаблоны декомпозиции Пользовательских Историй (User Stories)

Автор: Richard Lawrence
Переведено с английского проектом Agile Translations


Хорошие Пользовательские Истории следуют INVEST модели, предложенной Биллом Вейком (Bill Wake). Они независимые (Independent), обсуждаемые (Negotiable), ценные (Valuable), поддающиеся оценке (Estimable), небольшие (Small) и тестируемые (Testable). Именно требование к размеру приводит нас к необходимости делить большие Пользовательские Истории, однако, даже после разбиения, они все еще должны следовать этой модели.
Многие начинающие agile-команды пытаются разделять Пользовательские Истории по архитектурным слоям: одна история для пользовательского интерфейса, другая — для базы данных, и так далее. Такой подход может удовлетворять критерию “небольшая”, однако, не сможет похвастаться тем же в случае с “независимая” и “ценная”. За девять лет работы с гибкими методологиями, я определил девять шаблонов разбиения Пользовательских Историй на хорошие, небольшие истории.

Скрамбан - собираем лучшее

Автор: Илья Павличенко.


Иногда я слышу фразу - «теперь у нас будет СкрамБан». И, к сожалению, наблюдаю, что чаще всего это означает, что у команды теперь не будет ни полноценного Скрама, ни внедренного должным образом Канбана. Хотя это понятие (СкрамБан) подразумевает и первое, и второе. Таким образом, команды лишают себя преимуществ обоих методов, переходя в серую зону неопределенности.

Привожу цитату Алана Шалловея, одного из родоначальников Канбана (полностью его блог-пост по этому вопросу можно прочесть здесь):
«Теперь стало модно у многих Скрам команд уходить от итераций и кросс-функциональных команд и говорить, что теперь у них внедрен Канбан. Я принимаю то, что в Канбане отсутствует и первое, и второе. Но Канбан не определяется отсутствием итераций или кросс-функциональных команд. Он определяется визуализацией, управлением потока, наличием явных полиси и т.д. Если у вас был Скрам и вы решили уйти от итераций - у вас не Канбан. Вы даже и близко не подошли к тому, чтобы приблизиться…

Календарь тренингов по Agile

Наши партнёры по тренингам: